A tavaszi fáradtság I.

Ahogy melegszik az idő, változik a légnyomás, úgy szervezetünk is változáson megy keresztül. A sötét és hideg téli hónapok után a világosság és a meleg időszaka, a tavasz következik. Szervezetünk pedig igyekszik lépést tartani a változással, de ez nem megy mindig zökkenőmentesen.

De mi is történik ilyenkor a szervezetben? 
Az időjárás változása bizony kihat ránk, főként a vérnyomás ingadozásán keresztül, mely ilyenkor alacsonyabb lesz, ennek következménye pedig sokrétű: az arra érzékenyek (főként idősek és gyerekek) esetében fokozott fáradékonyság, álmosság, levertség, gyengeség, enyhe zavarodottság, étvágytalanság, rossz közérzet, akár depresszió is jelentkezhet.

Mi okozhatja a tavaszi fáradtságot?
A fényszegény téli napok, a mozgáshiány és az elégtelen táplálkozás, változékony időjárás mind közrejátszhat a tavaszi fáradtság kialakulásában. A téli étrend főként kalóriában gazdag, de vitaminszegény ételekből (zsíros húsok, sok szénhidrát), és kevés zöldség-gyümölcsből áll. Ilyenkor általában el is hízunk egy kissé, ami szintén rontja egészségünket. Az egyoldalú táplálkozás pedig sokféle probléma kiindulópontja is lehet.

Milyen negatív velejárói lehetnek a tavaszi fáradtságnak?
Többnyire az egyoldalú táplálkozás, mozgásszegény életmód és a napfény hiánya tavaszkor mutatkozik meg, amikor fokozódna aktivitásunk. A hirtelen jött változásra, a rosszul felkészített szervezet reakciója nem épp az elvárt lesz. A folytonos álmosság és rossz közérzet oka gyakran vashiány lehet. A vas szükséges a vérképzéshez (a hemoglobin központi eleme) és (sok más vitaminnal és ásványi anyaggal együtt) az immunrendszer megfelelő működéséhez. A vashiány vérszegénységet, ér- és szívbetegségeket okozhat, valamint védtelenebbé válhat a szervezet a kórokozókkal szemben. Az ajánlott napi vasmennyiség 10–18 mg, sok vas található a céklában, szójában, spenótban, halakban, vörös húsokban.

TERMÉSZETESEN A Health First IRON FIRST termék kiválóan gondoskodik a vas pótlásáról.