Sport és vitaminok

Mindannyian tudjuk, hogy vitaminokra és ásványi anyagokra szükségünk van az egészségünk érdekében. Ezért a sportolóknak lehetőleg változatosan kell étkezniük. De milyen hatásai vannak a mikrotápanyagoknak a sportolók teljesítményére? Illetve miről ismerhető fel a vitaminhiány?

Tény, hogy az élelmiszereknek valóban döntő szerepük van a sportolók teljesítményében. A sportolók akkor érhetik el a legjobb teljesítményt, ha szervezetüket minden szükséges tápanyaggal ellátták. Ide tartoznak a szénhidrátok, a zsírok és a sok energiát szolgáltató fehérjék, mint építőanyagok. Azonban fontosak az olyan mikrotápanyagok is, mint a vitaminok, az ásványi anyagok és a másodlagos növényi anyagok.

A gyümölcsök és zöldségek, a húsok, a halak, a hüvelyesek, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása természetes és változatos étrend kialakítását teszi lehetővé, és rendszerint megfelelően gondoskodik a szervezet kellő tápanyag-ellátottságáról. A nem sportolókkal szemben a sportolóknak sokkal több vitaminra és ásványi anyagra van szükségük, mivel az anyagcsere terhelés alatt felpörög.

„Ha a fontos tápanyagok hiányoznak, a motor nem működik megfelelően. A sportoló teljesítményére a fontos tápanyagoknak csupán kis mértékű hiánya is hatással van.” – mondja Simone Overzier, diétás tanácsadó. A fáradtság és gyengeségérzet a vitamin- és ásványianyag-hiány első jele.

Vitaminok
A vitamin elnevezés egy latin szóösszetételre vezethető vissza: vita=élet, amin=fehérje. Valójában nem minden vitamin tartozik az aminok csoportjába. Majdnem mindegyikük esszenciális, azaz szervezetünk nem tudja őket saját maga előállítani, hanem az elfogyasztott élelmiszerekből jutunk hozzájuk.
A vitaminoknak két csoportja van: a vízben oldódó vitaminok (B-vitaminok és C-vitamin) és a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitaminok). A vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem, vagy csak csekély mennyiségben tudja raktározni, ezért nagyon fontos rendszeres pótlásuk. Ha valaki ezekből a vitaminokból túl sokat fogyaszt, szervezete a vizelettel és verejtékkel együtt kiválasztja a fölösleges mennyiséget. A zsírban oldódó vitaminok másképp viselkednek. A szervezet jobban tudja tárolni őket, ha felvételükkel egy időben zsírt is juttatunk szervezetünkbe ételeinkkel. A nagy mennyiségben a szervezetbe került zsírban oldódó vitamint a testzsír tárolja.

Mit tehetünk, hogy ne alakulhasson ki vitaminhiány?
„Táplálékkiegészítő készítmények fogyasztása csak abban az esetben indokolt, ha a változatos étrend nem fedezi szervezetünk tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét.” – állítja Simone Overzieher. A vitaminhiányt gyakran nehéz diagnosztizálni. Lassan alakul ki, és sokszor nem egyértelmű tünetek kísérik. A krónikus fáradtság, a rosszullét, a levertség a hiányállapot első tünetei közé tartoznak.
A koncentrálóképesség romlása, a fejfájás és a bőrkiütések is a vitaminhiány jelei. Ne állítson fel öndiagnózist! Ehelyett kérdezze meg kezelőorvosát! A vérvétel eredménye megmutatja, hogy valóban vitaminhiányról van-e szó. A problémák elkerülése érdekében vitaminban gazdag étrendet kell betartani. Így megelőzhető a hiánybetegségek kialakulása.

Forrás: WEBBeteg – B. M.;