PABA - Para-amino-benzoesav

A PABA-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.
Mihez szükséges?
  • Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
  • Az emésztőrendszer mikoorganizmusainak tökéletes működéséhez
  • Közvetve csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét

Mennyi szükséges belőle?

Nincsenek pontos szakirodalmi ajánlások a PABA napi beviteli szintjére vonatkozóan.

Miben található meg?

A PABA legjobb táplálkozási forrásai a gabonafélék.

A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
Emberi szervezetben még nem mutatták ki hiányállapotát

Túladagolás
A PABA nagy mennyiségben sem toxikus, kozmetikai szerekben alkalmazva viszont arra érzékenyeknél bőrkiütéseket okozhat.