PABA - Para-amino-benzoesav
A PABA-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.
Mihez szükséges?
- Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
- Az emésztőrendszer mikoorganizmusainak tökéletes működéséhez
- Közvetve csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét
Mennyi szükséges belőle?
Nincsenek pontos szakirodalmi ajánlások a PABA napi beviteli szintjére vonatkozóan.
Miben található meg?
A PABA legjobb táplálkozási forrásai a gabonafélék.
A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
Emberi szervezetben még nem mutatták ki hiányállapotát
Emberi szervezetben még nem mutatták ki hiányállapotát
Túladagolás
A PABA nagy mennyiségben sem toxikus, kozmetikai szerekben alkalmazva viszont arra érzékenyeknél bőrkiütéseket okozhat.
Health First Europe