Nátha és influenzaszezon: így kerülhető ki a betegszabi

Milyen állapotban van a szervezetünk ősszel, mennyire emlékszik még a nyári feltöltődésre? Mikor kezd legyengülni, és milyen tüneteket érdemes már komolyan venni?
(HVG cikk 2013.11.05)

Nem véletlen, hogy az ősz egyet jelent a nátha- és az influenzaszezon startjával: a légúti megbetegedéseket okozó, cseppfertőzéssel terjedő kórokozóknak ugyanis kedvez az ilyenkor teljesen megszokott hűvös, esős és szeles idő. De akaratlanul is óriási szívességet tehetünk a vírusoknak, ha például a csökkenő hőmérsékleti értékeket figyelmen kívül hagyva lenge öltözékben ütünk rést a védekező rendszerünkön. A fűtés miatt kiszáradt orr vagy szájnyálkahártyán keresztül szintén könnyen bejuthatnak az emberi szervezetbe a lesben álló vírusok. Mindezek ellenére még mindig nem késő felvenni a kesztyűt a vírusok ellen.

A szervezetünk ősz elején még remek állapotban van, és ha teszünk is ezért, akár tél végéig így maradhat” – mondta el megkeresésünkre Ipolyi-Topál Gitta, orvos-blogger. A nyári napsugár feltöltött minket D-vitamminal, aminek nem csak a csontok egészségében, hanem – egyebek mellett – a szervezet védekezőképességében is óriási szerepe van, segít kivédeni a fertőzéseket. Éppen ezért már ősz elején érdemes elkezdeni a pótlását, „vényre felírva kétszázötven forint az 1000 nemzetközi egységes, 30 darabos kiszerelés.” A jelenlegi ajánlás szerint napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység) plusz bevitele javasolt.

Aktív élet télen is

Bármennyire is vonz az otthon melege, a nyári aktivitásunkat tilos feladnunk, ha a ködös reggeleken nem tudjuk rávenni magunkat egy szigetkörre – habár a friss levegőn kiszelőztethetjük a tüdőnket – akkor menjünk fitneszterembe, napi 30-60 perc mozgással – legyen az futás, séta, biciklizés – már sokat tehetünk magunkért.

Miért is fontos ez? A szervezetünk a hideg beálltával takarékos üzemmódra kapcsol, lassul az anyagcserénk, elkezdődik a raktározás. Ellenállhatatlan vágyat érzünk a melegítő ételek – az édesség is – után, így tudatosan figyelnünk kell arra, hogy továbbra is változatosan étkezzünk, hozzájussunk a létfontosságú vitaminokhoz. Szirmák Eszter belgyógyász szerint táplálkozásunk lehetőleg legyen zsír- és sószegény, míg zöldségben, gyümölcsben gazdag. A nyári pihenés után mindenképpen stresszesebb környezetbe kerülünk, így ne csodálkozzunk azon, ha feszültebbek vagyunk – segít, ha kikapcsolásként olyan tevékenységekkel is foglalatoskodunk, amelyek ellazítanak. Legyen az jóga, valamilyen meditációs technika, egy jó zene, gyógytea vagy szauna.

Megelőzés: nincs biztos módszer

Noha egészséges életmóddal, folyamatosan erősített immunrendszerrel valamennyire ki lehet védeni a megbetegedést, biztos módszer a meghűlés, nátha elkerülésére nincs. (Influenza ellen kérhető oltás, de ez sem ad száz százalékos védelmet). Ahogy Vernes Réka háziorvos fogalmazott, egyéni fogékonyságtól függően évi két-három megbetegedés teljesen normális. Természetesen vannak hajlamosító tényezők, ha valaki például dohányzik, a légutak nem tudják könnyen felvenni a harcot a vírusokkal. Míg a tüdőbetegség, szívbetegség, bélbetegségek – vagy az erre alkalmazott kezelések – is okozhatnak krónikus immungyengeséget.

Mivel a betegség cseppfertőzéssel is terjedhet, az őszi téli időszakban különösen fontos a higiénia, ha hazaérkeztünk mossunk alaposan kezet. Ne nyúlkáljuk a szánk, orrunk, szemünk környékén, mivel a káros mikroorganizmusok ezeken a területeken könnyebben bejuthatnak a szervezetbe. Betegen lehetőleg ne menjünk tömegbe, kerüljük a gyermeket, a legyengült, idős embereket.

Természetes gyógymódokhoz is fordulhatunk, az internet például tele van ilyen módszerekkel (nem árt azonban ez ügyben is konzultálni a háziorvosunkkal). A Die Welt egyik cikkében például a sósvizes inhalálást népszerűsíti, az idézett tüdőspecialista javaslata szerint egy liter felforralt vízben három teáskanál sót kell feloldani, majd a felszálló gőzt az orron át mélyen belélegezve naponta egyszer, hat percen át inhalálni. A kúra állítólag 72 százalékkal csökkenti a vírusok átadását, így hatásos lehet a fertőzés terjedésének megakadályozásában.

A megelőzéshez vagy a gyors gyógyuláshoz éppúgy hozzátartozik az is, hogy ha már tapasztaljuk az első tüneteket, rögtön reagálunk, tehát mindig legyen otthon fájdalomcsillapító köhögéscsillapító, vény nélkül kapható nátha elleni szerek, amelyekkel lerövidíthetjük, vagy elviselhetőbbé tehetjük a betegséget. A köhögés, a láz, a torokfájás, az izomfájdalom mind figyelmeztető jelek lehetnek. Noha a megfázás és az influenza is hasonló panaszokkal jár, van azért néhány eltérés, amiből megállapítható, hogy éppen melyikhez van szerencsénk.

Nátha vagy influenza?

Több mint kétszázféle vírus képes megfázást okozni. A megfázás tünetei rövid, 1-2 napos lappangási idő után jelentkeznek. Először száraz, kaparó vagy éppen csiklandozó érzés keletkezik a torokban, majd megindul az egyre fokozódó orrfolyás – a nátha legjellemzőbb tünete a híg, vizes jellegű orrfolyás –, majd az egész testben szétterjedhet a fájdalom. A betegség lefolyása során az orrváladék besűrűsödik, és sárgás színűvé válik. Ami a meghűlést leginkább megkülönbözteti az influenzától, az hogy a beteg általában nem lázasodik be, a hőemelkedés azonban jellemző lehet a tüsszögés, a könnyezés, a fáradtság és a levertség mellett.

Influenzánál ezzel szemben jól meghatározott vírusok okozzák a fertőzést, és a tünetek – magas láz, izomfájdalom, fejfájás, fáradtságérzés – általában súlyosabbak, mint náthánál. A fertőződéstől a tünetek megjelenéséig 1-4 nap telik el, de a beteg már a tüneteket megelőző nap, illetve azok kialakulását követően még 3-7 napig fertőzhet. Heveny felső légúti megbetegedés formájában zajlik le, orrfolyással, orrdugulással, ritkán hányinger, hányás és hasmenés is kísérheti, de nem jellemzőek a gyomor-bélrendszeri tünetek. A szövődmények kialakulása – például tüdőgyulladás – is sokkal gyakoribb és súlyosabb is, mint egy sima megfázásnál. A betegek döntő többsége egy-két hét alatt teljesen felépül, súlyos, esetleg életveszélyes szövődmények főleg idősebbeknél, krónikus betegeknél alakulhatnak ki.

Az influenza vírusai mutációk révén folyamatosan változnak, és ennek köszönheti, hogy kijátszhatja a gazdaszervezet immunrendszerét. Ezért kell minden évben beoltatni magunkat, mert az előző oltás már nem véd meg az aktuálisan „tevékenykedő” vírusoktól. Időseknek és valamilyen alapbetegség miatt veszélyeztetetteknek ingyenesen jár az oltás a háziorvosnál, érdemes kikérni.

Forrás: hvg.hu