B2-vitamin

A B2-vitamin vízben oldódó vitamin, riboflavin névvel is illetik. A szervezetben betöltött szerepe sokrétű, főleg az aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben töltenek be fontos szerepet. Az emberi bélflóra is termel B2-vitamint, ezért hiányállapotai is ritka. Szintén előfordulhat, hogy egy hosszantartó úgynevezett szélesspektrumú antibiotikumokkal végzett kezelés miatt hiány lép fel belőle. Bizonyos mértékig a B2-vitamin bevitele is arányos az energiafelvétellel, bár nem annyira kifejezetten, mint a B1-vitaminnál.
Mihez szükséges?
  • A zsírsavak lebontása
  • A szénhidrátok anyagcseréje
  • Szöveti légzés
  • Méregtelenítés
  • Nyálkahártyák épsége

Mennyi szükséges belőle?

Életkortól függetlenül 0,15 mg/1000 kJoule bevitelt javasolnak, de időskorban sajnos a B2-vitamin hasznosulása is romlik, ezért itt a megkötés az, hogy nem lehet kevesebb a napi bevitel 1,2 mg-nál.

Miben található meg?

Legjobb B2-vitamin forrásaink a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, a húsok, a máj, vese, tojás és a gabonafélék.

 

Napi szükséglet/adagolás
életkor szükséglet
(milligramm)
férfi
  Félévesnél fiatalabb 0,4
  7-12 hónap 0,6
  1-3 év 0,8
  4-6 év 1
  7-10 év 1,4
  11-14 év 1,3 1,6
  15-18 év 1,3 1,7
  19-30 év 1,5 1,8
  31-60 év 1,5 1,8
  60 év felett 1,5 1,8
szükséglet
(milligramm)
férfi
  Várandósság 1,8 -
  Szoptatás 2,1 -
  Nehéz fizikai munka - 2,4
  Stressz 1,9
  Dohányzás 1,5 1,8
  Alkohol fogyasztás 2,4
  Menopauza 1,5 -

 

A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
B2-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek mutatkoznak, az ajkak és a szájzug berepedezik, pikkelyesedik.

Túladagolás
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.