B1 vitamin

A B1-vitamin vízben oldódó vitamin, sokszor hallhatjuk tiaminként említeni is. Hőérzékeny vitamin, vízben igen jól oldódik. Főleg a szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet, sokszor éppen ezért a szénhidrátbevitel függvényében adják meg a szükségletét (felnőtteknél 0,125 mg/1000 kJoule, legalább 1 mg B1-vitamin/nap).
Mihez szükséges?
  • Szénhidrát anyagcsere
  • Főbb energiaszolgáltató folyamatok
  • Idegek működése
  • Az idegrendszer energiaellátása
  • Szívműködés

Mennyi szükséges belőle?

Mint azt már előbb említettük, főleg a szénhidrátbevitel mennyisége szabja meg a B1-vitamin szükségletét, nagyobb szénhidrátfelvételhez nagyobb vitaminbevitelnek kellene társulnia. Időskorban rosszabb a B1-vitamin kihasználása. A rendszeres alkoholfogyasztás nagymértékben növeli a szükségletét. Néhány élelmiszerben olyan anyagokat találunk, amely a tiaminszükségletet növelik, ilyenek a gombák, kelbimbó, feketeribizli.

Miben található meg?

Legjobb B1-vitamin forrásaink a gabonafélék héja, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj.

 

Napi szükséglet/adagolás
életkor szükséglet
(milligramm)
férfi
  Félévesnél fiatalabb 0,3
  7-12 hónap 0,5
  1-3 év 0,7
  4-6 év 0,9
  7-10 év 1,2
  11-14 év 1,3 1,4
  15-18 év 1,3 1,4
  19-30 év 1,3 1,4
  31-60 év 1,2 1,3
  60 év felett 1,1 1,3
szükséglet
(milligramm)
férfi
  Várandósság 1,5 -
  Szoptatás 1,6 -
  Nehéz fizikai munka - 2
  Stressz 1,4
  Dohányzás 1,4
  Alkohol fogyasztás 1,8
  Menopauza 1,2 -

 

A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
B1-vitamin hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működések, a beri-beri nevű betegség léphet fel (fájdalmas izomgörcsökkel járó, akár halálos kimenetelű betegség).

Túladagolás
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.