A vitamin
Az A-vitamin (retinol) a normális látáshoz, a szövetek növekedéséhez, az egészséges csont- és fogfejlődéshez szükséges zsírban oldódó vitamin. Finom, puha, egészséges bőrt biztosít. Segít a nyálkahártyák (légutak) védelmében, csökkenti azok gyulladásának kialakulását és a fertőzéseik ellen védelmet nyújt. A retinol nélkülözhetetlen a szemideghártya (retina) fényérzékeny anyagának a látóbíbornak a felépítésében. Hiánytünete a rossz éjszakai látás vagy farkasvakság, a szaruhártya hegesedése és a fertőzések kialakulásának fokozott veszélye. Jellemzőek a bőr- és fogelváltozások.
A bőr érdes, száraz és pikkelyesen hámló, a fogak rosszak és a fogíny is beteg. Gyakori a fáradékonyság, a teherbírás hiánya és a növekedés elmaradása. Az emberi szevezet az A-vitamint béta-karotinból elő tudja állítani, így a béta-karotin az A-vitamin előanyagának tekinthető. Ugyanakkor a szervezet A-vitamin igénye csak béta-karotinból nem fedezhető, legalább a szükséglet felét készen kell elfogyasztani. A máj nagy mennyiségű retinolt tárol, ezért elégtelen bevitel esetén a hiánytünetek csak kb. három hónap után jelentkeznek. Általában a hiányzó vitamin pótlása után a tünetek megszűnnek. Ennek ellenére a vitaminpótló terápiát - elsősorban a zsíroldékony vitaminok esetében- jóval a tünetek megszűnte után is folytatni kell, a szervezet raktárainak feltöltéséig. Természetes forrás A-vitamin formájában a máj, halmájolajok, tojásssárgája, dúsított tej, tejszín, vaj, karotinoidok formájában pedig a sötétzöld és narancssárga zöldségfélék és gyümölcsök (pl. sárgarépa, tök, spenót).
A bőr érdes, száraz és pikkelyesen hámló, a fogak rosszak és a fogíny is beteg. Gyakori a fáradékonyság, a teherbírás hiánya és a növekedés elmaradása. Az emberi szevezet az A-vitamint béta-karotinból elő tudja állítani, így a béta-karotin az A-vitamin előanyagának tekinthető. Ugyanakkor a szervezet A-vitamin igénye csak béta-karotinból nem fedezhető, legalább a szükséglet felét készen kell elfogyasztani. A máj nagy mennyiségű retinolt tárol, ezért elégtelen bevitel esetén a hiánytünetek csak kb. három hónap után jelentkeznek. Általában a hiányzó vitamin pótlása után a tünetek megszűnnek. Ennek ellenére a vitaminpótló terápiát - elsősorban a zsíroldékony vitaminok esetében- jóval a tünetek megszűnte után is folytatni kell, a szervezet raktárainak feltöltéséig. Természetes forrás A-vitamin formájában a máj, halmájolajok, tojásssárgája, dúsított tej, tejszín, vaj, karotinoidok formájában pedig a sötétzöld és narancssárga zöldségfélék és gyümölcsök (pl. sárgarépa, tök, spenót).
Health First Europe