Nátrium
- Sav-bázis egyensúly
- Idegrendszeri ingerületek átvitele
- Izomműködés
- Szénhidrát- és fehérje anyagcsere
- Folyadékháztartás szabályozása
A nátriumszükségletet illetően nincs egységes álláspont. Vannak, akik szerint nem is szükséges kívülről tudatosan bevinnünk, mert élelmiszereink elegendő mennyiséget tartalmaznak, mások napi fél grammot javasolnak, ismét mások napi két grammot. Való igaz, hogy ezt a szükségletet inkább többszörösen felülmúljuk: napi öt-tizenöt (!) gramm nátriumot fogyasztunk, főleg konyhasó formájában. Ennek egy része a sózással kerül az ételeinkhez, nagyobb részét viszont az élelmiszeripar "adja", hiszen nagymennyiségű sót használnak fel az élelmiszergyártásnál. Tehát a nátrium bevitelére nem kell odafigyelni.
A nátrium minden élelmiszerünkben megtalálható. Egyesekben már természetesen is, másokhoz az élelmiszeripar adagol további mennyiséget.
Napi szükséglet/adagolás | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki.
Túladagolás
A nátrium túladagolása (a fokozott sófogyasztás) az arra érzékenyeknél (sokan vannak) a vérnyomás emelkedését, magas vérnyomás betegséget idézhet elő.
Health First Europe