Klór

A szervezetben a klór leginkább a sejteken kívüli vízterekben és a gyomorsavban fordul elő legnagyobb arányban. A gyomorsavban a sósav alkotórészeként az emésztés munkáját segíti és készíti elő. A sejteken kívüli terekben a nátrium- és a káliumionokhoz kötődik.
Mihez szükséges?
  • Sav-bázis egyensúly
  • Gyomorsav-termelés és hatás
  • Só- és vízháztartás

Mennyi szükséges belőle?

A klór szükségletet szoros összefüggésben kell szemlélni a nátriumbevitellel, hiszen a legjelentősebb forrása éppen a konyhasó. Ennek tömegén belül nagyobb arányt képvisel a klór, mint a nátrium, tehát ezzel be is jut a szervezetünkbe megfelelő mennyiségben a klór.

Miben található meg?

A klór természetes eredetű élelmiszereink közül legjelentősebb mértékben a konyhasóban fordul elő, és ezzel a mennyiséggel hiánytalanul fedezzük is a szükségletünket belőle.

 

Napi szükséglet/adagolás
életkor szükséglet
(milligramm)
férfi
  Félévesnél fiatalabb 300
  7-12 hónap 600
  1-3 év 800
  4-6 év 1100
  7-10 év 1400
  11-14 év 3000
  15-18 év 3000
  19-30 év 3000
  31-60 év 3000
  60 év felett 3000
szükséglet
(milligramm)
férfi
  Várandósság 3000 -
  Szoptatás 3000 -
  Nehéz fizikai munka - 3500
  Stressz 3000
  Dohányzás 3000
  Alkohol fogyasztás 3000
  Menopauza 3000 -

 

A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki.

Túladagolás
A klór túladagolása természetes úton csak a konyhasó extrém mértékű bevitelével valósítható meg, ekkor sem a klór túladagolása lesz az elsődleges ártalom. Gázhalmazállapotban belélegezve azonnal súlyos mérgezést és károsodásokat okoz.